Ulangtahun Perkahwinan Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, April 9, 2012

REVIEW: PENGALAMAN BERSALIN

As salam.
Pengalaman saya bersalin anak pertama, Adam Mustaqim pada 15/07/2010.

Due saya bersalin 14/07/2010, tapi sehari lepas tu baru bersalin. Hehe..
Ape2 pun Alhamdulillah selamat & mudah bersalin. Tiada masalah yang besar.

15/7/2010
Jam 8:30pg - 8:45pg bangun tido, rasa sakit perut. terus ke toilet. Tp, tiba2 ade tanda darah kat pantiliner. So, cepat2 kejut husband. Dia terpinga2 bangun lambat2. Boleh pulak tggu dia bersiap mandi sume. Sementara husb mandi, sy sempat call Mak.
Saya:  Assalamualaikum Mak. Kat mana?
Mak:  Waalaikumsalam. Kat tempat menembak. Kenapa?
           *Suara mak pulak mcm terketar2*
Saya:  Tak de ape2. Cuma nak bagitau ade kuar darah sikit td.
Mak:  Sakit tak?
Saya:  Tak.
Mak:  Erm..pergi je la hospital. Check. Nak bersalin dah tu kot. Nanti ape2, call je la. Mak balik dulu mandi2, siap2.. Nanti mak datang hospital.
Saya:  Okay =) *gila selumber* hahaha


Lebih kurang Jam 11:00pagi tu dah bersiap2 sume, terus la ke hosp. Dlm perjalanan ke hosp tu sempat lagi husb berhenti di gerai beli kuih (sarapan pagi). Padahal waktu tu dah nak tghari. Suami tanya
Suami: Ayang nak mkn apa?
Saya: Tak nak ape2. Huhu....
Suami: Kenapa xnak? Ayang tak mkn ape2 dari pagi tadi tu kan? #ambik ko sebijik kene marah# hahaha
Saya: Tak nak. Takut sakit perut pulak. *Mcm2 la sy pk sbb anak sulung kan. tak tau la sakit mcmane nak bersalin ke ape?* Hihi ;)
Tp, husb beli jugak cekodok pisang. Dia suruh mkn buat alas perut.
Sy pun makan la dlm terpaksa. seketul je. Amik hati suami la :p Hehe


Jam 11:45pagi Sampai la PRK MUIP / PRK MUIP tu. Masuk2 hosp tu mcm biasa la. Nurse mintak buku pink. Nurse tanya nak check up ke apa? Husb tlg jwb. Nak bersalin dah ni. (dlm hati sy gelak je) Nurse pun tercengang2 mcm bingung kjp. Riso nurse tu kot sy terberanak kat situ. Hahaha. Ape2 pun, boleh lg saya jalan kaki naik tangga tingkat atas. Nurse suruh terus masuk LR utk check jalan. Pastu pasang alat kat pinggang tu nk dgr heartbeat baby. Sambil baring tu, nurse tanya nak bersalin kat sini ke? Nak doktor mane? Laki ke pompuan? So, ofcos la saya pilih Doktor perempuan. Lepas dah jwb sume soalan tu, Dr. pun check jalan. 3cm. Dr ckp Insyaallah xde ape2. Hari ni bersalin la. Doktor pecahkan air ketuban. Pastu masukkan ubat ape ntah kat V. Sy x rase ape2 pun. Hihi.. Lepas dah check sume tu Ok, Dr suruh masuk bilik. Dr ckp akan rasa sakit 2jam sekali mcm tu la. Nnt, kalau ape2 tekan je la loceng dlm bilik tu. Sementara nak tunggu 2 jam tu boleh lg borak2,lepak2 ngan husb. Mesej2 dgn kwn2. Kebetulan pula time lunch tu kakak dtg. Sempat lg bg tips meneran. Borak2 je la ngan kakak.

Jam 2:45 ptg dah mula rasa sakit2 pinggang, belakang. Duduk x kene, baring x kene. Sambil tu suruh husb urut,gosok2. Husb pun tekan loceng. Nurse dtg la bwk pegi LR. Husb ikut skali. Nurse kate dah nak bersalin ni. Nurse suruh mengucap, berzikir. Jangan jerit2. Saya pun relax je la. Zikir dan berdoa je banyak2 agar dipermudahkan segalanya. Sementara tunggu Dr dtg, Nurse bgtau la cara2 nak meneran tu. Jgn angkat bontot la. Push mcm sembelit. Saya ni x berapa nak pandai teran ni angguk je la. Paham.


Bila Dr sampai, check V, Dr suruh push. Alhamdulillah 2 kali teran je lahirlah bayi lelaki seberat 2.78kg jam 4:16petang. Dgr la tangisan baby Mama. Then, Nurse ambil baby pergi bersihkan. Dr pulak jahit V. Alhamdulillah saya x rasa sakit sgt. Dah siap jahit tu, Dr amik baby bagi sy tgk. Hilang segala rasa sakit bila tgk wajah si comel. X fikir apa2 dah. Cume bersyukur sangat2 di atas kurniaan Yang Maha Esa. Alhamdulillah Terima kasih Ya Allah. Permudahkan segalanya. :)

Sekarang anak saya dah 1 tahun 8 bulan. Alhamdulillah.
Bila pikir2 balik kejap je masa berlalu. (^ - *)










*****************************************************************************
BIODATA ANAK
*********************

Nama :  ADAM MUSTAQIM BIN ABDUL MUHAIMIN

Tarikh Lahir :  15 JULAI 2010

Masa Lahir :  4.16 PETANG

Berat Semasa Lahir :  2.78 KG

Tempat Lahir :  PUSAT RAWATAN KELUARGA MUIP, PAHANG.



****************************************************************************

p/s:  Sekadar review untuk tatapan/catitan kenangan untuk diri sendiri. {*~*}

11 comments:

Mala Entily said...

Eyda nie kira senang beranak la ye....syukur la...kalau yg 2nd nanti lagi senang **org dulu2 kata**...:)

EYDA said...

Alhamdulillah =) Ye ke? Mintak2 Allah permudahkan segalanya. Yang penting sihat & selamat semuanya. Amin.

CIK MAY said...

takutnye bersalin..hoho..

ak pindah desa pandan..

EYDA said...

Ape yang nak takutnye Cik May? huhu.. Sakit kejap je.. Dah tgk muka bb, hilang sume sakit tu.. hahaha =)

Tiara Fazlin said...

alaaaaaa..bestnye ada baby! adam comelnye! kejap je kan da setahun..i assisted two deliveries before, awesome je tengok baby kuar mcm tu..cant wait nak keje hospital sambut baby lagi..hehe

Anis said...

Baca pengalaman awak ni senyum sorang2 saya, sbb pengalama saya pun lebih kurang camtu. Salam kenal ye eyda jemput dtg blog saya

http://anisvitashop.blogspot.com/

wisata outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

wisata outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

wisata outbound malang said...

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=5042934328988291835&postID=2940889524799693102&page=1&token=1357545736282&isPopup=true

EYDA said...

wowww tiara. best nye keje Dr.
Hihi..

mamaAna said...

Salam perkenalan Eyda...
Terima kasih kerana sudi folo mama..
Baby Adam comelnyaa...
Memang betul kata Eyda...
Bila dah tenguk muka baby...hilang semua rasa sakit bersalin tuuu...
Semoga Eyda success....